Forestill deg et samfunn der alle samarbeider, der alle er nysgjerrige – både på hverandre og på ny kunnskap – og der alle har en tro på at morgendagen blir bedre enn dagen i dag. Uten å overdrive for meget, nærmer dette seg en beskrivelse av ‘UPLIFT-land’, på sitt beste.
Samtidig er livet i denne bittelille del av verden så ‘marginalt’, økonomisk betraktet, at man har mer enn nok med daglige utfordringer uten at bekymring over den ytre verdens økende uro skal legge sten til byrden. Her er troen på morgendagen et lokalt anliggende, et felles håp, og håpet skal få leve.
For oss på utsiden, om vi leser den ferske årsrapporten fra UPLIFT til Fokus (som ‘sponsor’), er det grunn til å dele dette håpet. Vi har omtalt UPLIFT-programmet som en solskinnshistorie. Lokalt definert behov, enkelt pedagogisk konsept, høy grad av frivillighet, beskjeden økonomisk innsats, – og et nesten overveldende resultat i form av antall deltagere som har gjennomført lese- og skrive- opplæringen (over 30.000 de første 20 år).
Så skjedde det store spranget for to år siden, da Fokus gikk inn med Norad-midler og ‘bestilling’ av et prosjekt med hovedvekt på kvinners helse og rettigheter (SRHR) – en satsing i pakt med FN’s internasjonale føringer. At UPLIFT samtidig utvidet sitt geografiske område og nesten tredoblet det årlige antall deltagere (fra ca. 1.500) ville vært nok til å knekke ryggen på mang en frivillig organisasjon. Uten ‘norsk bistand’, og et sterkt faglig samarbeid med Ugandas sykepleierforbund, ville resultatet ha vært utenkelig.
La oss nevne de viktigste måloppnåelser, fra rapporten for 2024:
Kvalitativt resultat (outcome):
- Opplæringen har medført en ny bevissthet om hele spekteret av kvinners helse og rettigheter, som nå brer seg ut lokalsamfunnet.
- Den nye kunnskapen har ført til åpnere og bedre samtale i familiene, ikke minst mellom ektefeller. I flere tilfeller har også menn, som tidligere var likegyldige, blitt SRHR-‘aktivister’ og delt denne forståelsen med andre menn i landsbyområdet.
- Mentorene har vært nøkkelressurser i dette arbeidet, idet SRHR-temaene er blitt integrert i lese- og skriveopplæringen.
- Deltakere i programmet, kvinner som menn, har demonstrert evne til å identifisere – og dermed korrigere – typiske myter og feiloppfatninger om kjønnsrelaterte tema, herunder ‘family planning’ (barnebegrensning), seksualundervisning og menstruasjon.
- Lokale myndigheter og andre samfunnsledere har i økende grad bidratt både med motivering og praktisk støtte. UPLIFT-programmet er blitt deres hovedmedarbeider på områder som i realiteten er et politisk ansvar.
Kvantitative mål:
- Lese- og skriveopplæringen, med kvinners helse og rettigheter (SRHR) som primært innhold, er gjennomført i 100 landsbyområder i de fire distriktene, for nesten 4.000 kvinner og nesten 400 menn (hhv. 3.896 og 389 for å være eksakt).
- Alle koordinatorer og mentorer (200+) har gjennomgått kvartalsvis spesialopplæring i SRHR av distriktenes jordmødre (fra Uganda Nurses and Midwives Union).
- Over 5.500 skolejenter har vært med på informasjonssamlinger om SRHR-temaene – der de underliggende prinsipper om menneskerettigheter og likestilling er fremhevet.
- Disse samlingene har samtidig gitt anledning til bred vaksinering mot hpv-virus.
UPLIFT har også måttet takle spesifikke utfordringer, i et omfang som ikke var forutsigbart:
- Forventninger hos nye deltagere, spesielt i det nye Madi Okollo-distriktet, om direkte økonomisk vinning, endog lønn for å delta, som resulterte i frafall av elever (learners).
- Større utskiftning av lærere (mentors) pga. slike forventninger, personlige hindringer, og i noen tilfeller utilfredsstillende kompetanse, som dermed har krevd innsetting av assistenter og forsert opplæring av nye lærere for å unngå opphold i undervisningen.
- ‘Geografisk’ tilgjengelighet (access) internt i landsbyområdene er ytterligere forverret – dårligere veier i tyngre regntid gir tidkrevende transport.
- Motstand mot programmet i nye områder (som Madi) og i eldre generasjoner pga. rykter om at hensikten er å oppnå konvertering til bahá’í-troen.
- I sum, forsinkelser og omrokeringer av aktiviteter for å komme i mål i tidsplanene.
At disse mange hindringene er overkommet, i et så omfattende prosjekt, sier noe om den organisatoriske styrke UPLIFT har utviklet siden samarbeidet med Venner av UPLIFT begynte for 12 år siden. I den sammenheng er det på sin plass å fremheve samarbeidet mellom Mark Ssemukasa, UPLIFT’s prosjektleder, og Michael Vitols, daglig leder i Venner av UPLIFT – og samtidig peke på at «Partnership» er et av de 17 målene (det 17de !) i FN’s bærekraftplan.
Venner av UPLIFT (VUP) – ved styret, kvinneutvalget og ikke minst vår daglige leder – har hatt god kontakt med Fokus gjennom året, og Fokus har selv hatt regionale rådgivere (Kenya og Uganda) som har observert og evaluert prosjektarbeidet ‘i felten’. Om en måneds tid vil noen av oss, ved selvsyn (!) la oss inspirere nok en gang når vi deltar i årets Graduation Ceremony.
Som i tidligere medlemsbrev vil vi minne om at UPLIFT fortsatt har oppgaver og behov som ikke er dekket av UPLIFT/VUP/Fokus-budsjettet. Disse, utover vår årlige egenandel til Fokus, forutsetter fortsatt bidragsinnsats av dere som er vårt fundament, som partnerorganisasjon. UPLIFT har bedt om støtte til årets skredder’stipend’ (10-12), og fjorårets eksterne tilskudd til hpv-vaksinering ser ut til å falle bort i 2025. Til sammen utgjør disse ca. 25.000 kroner.
Endelig nevner vi, som alltid, at samtale om Venner av UPLIFT og prosjektet også er et bidrag, med henvisning til www.upliftvenner.no og ‘rekruttering’ til gratis medlemskap!
Med vennlig og vårlig hilsen – på selveste vårjevndøgn
– som også er FN’s International Day of Happiness! –
About The Day — International Day of Happiness – 20 March
På vegne av styret i Venner av UPLIFT,
Gunnar Lange-Nielsen
Sekretær